Дж. К. Роулинг отказала на два пъти членство в Камарата на лордовете 21 октомври, 2024

Дж. К. Роулинг разкри, че е отказала на два пъти членство в Камарата на лордовете и че би го направила и трети път. Коментарите на писателката дойдоха, след като надеждата за лидер на консервативната партия Кеми Баденоч, заяви, че би дала място на Роулинг заради позицията ѝ относно пола. Критиците определят тази позиция като трансфобска, съобщи „Би Би Си“. Авторът на „Хари Потър“ написа в пост в X, че ѝ е било предложено да получи титлата „веднъж при лейбъристите и веднъж при торите“. Тя обясни, че „все още не би приела“, ако ѝ бъде предложена тази чест за трети път.

Повечето членове на Камарата на лордовете са назначени от монарха по предложение на министър-председателя. Номинациите се проверяват от Комисията по назначенията в Камарата на лордовете.

Баденоч похвали Роулинг в интервю с онлайн услугата за стрийминг Talk TV, твърдейки, че и двете смятат, че защитата на жените трябва да бъде базирана не на самоопределения пол, а по-скоро на биологичния пол. „Не знам дали би я приела, но със сигурност бих ѝ дала титла“, заяви депутатът от Северозападен Есекс.

През 2001 г. Роулинг получава Орден на Британската империя, а през 2017 г. принц Уилям, тогава херцог на Кеймбридж, я прави почетен спътник за нейната работа. Ако беше заела място в Камарата на лордовете, тя най-вероятно щеше да получи титлата баронеса Роулинг. 

Радио Витоша - Следвай музиката!

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини