Тим Бъртън беше удостоен със звезда на алеята на славата 04 септември, 2024

На 3 септември Тим Бъртън беше удостоен със своя звезда на алеята на славата. Един от режисьорите в Холивуд с най-голямо въображение, който представи на големия екран герои като Едуард Ножиците и Бийтълджус, беше признат на церемония на Холивуд булевард. Актьорите Уинона Райдър и Майкъл Кийтън говориха при откриването на звездата в категорията „Филми“.

„Когато се запознах с теб, бях странно дете. Ти правиш това да си странно момиче не просто ОК, но нещо, което да отпразнуваш и дори нещо готино. Да работиш с Тим е сякаш да бъдеш поканен да се скиташ през сърцето и въображението му“, заяви Райдър.

Роден в Бърбанк, сред филмите на Бъртън са „Голямото приключение на Пий“, режисьорският му дебют през 1985 г., „Бийтълджус“ (1988), „Батман“ (1989), „Батман се завръща“ (1992), култовият „Кошмарът преди Коледа“ (1993), „Булката труп“ (2005), „Франкенуини“ (2012), „Едуард Ножиците“ (1990) и много други.

„Благодаря ви много. Това е много специално за мен. Като дете идвах тук от Бърбанк с автобус – без възрастни. Всъщност бях достатъчно малък да смятам, че тези неща (звездите) са всъщност надгробни камъни, когато за първи път дойдох тук“, каза Бъртън.

Той е израснал в долината Сан Фернандо, където майка му е собственик на магазин за подаръци с котешка тематика, а баща му работи в отдел „Паркове и отдих“ в Бърбанк. Той е рисувал анимации и е обичал да гледа филми на ужасите на Винсънт Прайс.

Бъртън получи номинация за „Оскар“ заедно с Майк Джонсън през 2006 г. за най-добър анимационен филм за „Булката труп“. През 2013 г. беше номиниран в същата категория за „Франкенуини“.

Радио Витоша - Следвай музиката! 

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини