Можем ли да къмпингуваме безпрепятствено навсякъде, където пожелаем? 06 август, 2024

Спането на открито под звездите е романтично преживяване, бягство встрани от урбанизираното ни ежедневие, което всеки неминуемо е искал да преживее поне веднъж в живота си! Какво трябва да знаем обаче, преди да се впуснем в това приключение?

Преди всичко, има регламентирани къмпинги, повечето от които предлагат почти всички удобства, с които е свикнал съвременният човек. Срещу съответното заплащане, разбира се. Плаща се за автомомобила ви, караваната, кемпера, или пък палатката, която евентуално ще разпънете, ако си носите такава. Повечето от тези къмпинги имат wi-fi, оборудвани са с ток и течаща вода, разполагат с общо кухненско помещение с хладилници и котлони, или имат поне обособено място, на което да си направите барбекюто „сред природата.“  Истинската тръпка от общуването с природата обаче идва от дивото къмпигуване. Най-общо казано, това е място за къмпингуване, където за това не се плаща. Това не означава обаче, че може да разположите своя „стан“ на всяко кътче под открито небе.

В България има изрична забрана за диво къмпингуване и палене на огън в трите национални парка – Рила, Пирин и Централен Балкан, освен на специално предназначени за това места. Същото важи и за природните паркове и защитените природни обекти в страната, така че е хубаво, преди да се предприеме такова приключение, да се провери какви забрани са в сила за избраната дестинация. Същите правила важат навсякъде в Европа, така че едно предварително интернет проучване би ви спестило доста солени глоби, както у нас, така и в чужбина. Необходимо е също да си осигурите предварителна информация за природните особености на мястото, където смятате да отидете, като например каква е специфичната флора и фауна, какви евентуални изненади може да ви предложи местния микроклимат и не на последно място - къде да потърсите помощ, ако се наложи.

Общуването с дивата природа си има своите правила. Ако за пръв път ще предприемете такова къмпингуване, хубаво е внимателно да проучите от по-опитни от вас къмпингари как да се опазите от неблагополучия по време на престоя си в Дивото, така че вълнуващото приключение да не се превърне в кошмар. На първо място – къде и как да запалите огън, за да не предизвикате пожар. По какъв начин и как да бъде разположена палатката ви, за да не се наводни, ако случайно завали дъжд, или пък да я отнесе вятъра, ако възникне буря. Какво да правите и къде да се скриете, ако бурята е гръмотевична.

Много е важна добрата предварителна подготовка и екипировка. Къмпингуването под открито небе по нищо не прилича на летуване в хотел. Тук няма на кого да се оплачете, ако се появят нежелани „съседи“. Не бива да забравяте, че дивата природа е домът на дивите животни, а вие сте техни гости, така че е хубаво да имате идея какво да правите, ако срещнете мечка с малките и, или диво прасе в размножителен период. Да не говорим за всички пълзящи, летящи, хапещи и жилещи насекоми и влечуги... Подходящо подбраните лекарствени препарати, мазила и дори спрейове против мечки (има и такива!) могат да ви спестят много неприятности! Освен това, фактът че сте в Дивото, не означава, че трябва да „подивеете“ до степен на нашите далечни предци. Тоалетните навици на модерния човек могат да се спазват дори и на такова място, с малко предварителна подготовка и правилно подбрано оборудване за къмпинг; разнообразието в специализираните магазини е голямо – от портативни химически тоалетни до всякакви видове соларни душове и лед фенерчета, челници, зарядни станции за телефона ви, защото в случай на спешност е важно да осъществите връзка със света, от който идвате. Когато си тръгвате от природния рай обаче, в никакъв случай не бива да оставите след себе си безразборно разхвърляни „благата“ на цивилизацията, които сте донесли със себе си. Освен че замърсяват и са токсични, те са и опасни – празни или стъклена или пластмасова бутилка, дори станиол от вафла, оставени в тревата на открито, може да подействат като лупа и да предизвикат пожар при горещо и сухо време. Освен това, когато решите отново да отидете на подобно място, искате да го заварите чисто и красиво, нали?

Автор: Кирил Петров

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини