А можеше да ги има! Още за живота и смъртта по пътищата на България! Какво да правим? 28 юли, 2024

На 8.05.2023 г., двойка млади влюбени са убити на пешеходна пътека на булевард “Сливница” в София. Шофьорът е взел книжка два месеца преди тази трагедия и е карал със 100 км/ч. Малко след това, граждани, потресени от поредната загуба на човешки живот основават Инициативен комитет “Заедно срещу безумията по пътищата”. Подкрепят родителите на загиналите деца и настояват за незабавни мерки от страна на всички отговорни институции. 

Близките на загиналите Ани и Явор основават Фондация „Ани и Явор: Ключът е любовта“. 

Неговите фотографии и нарисуваните от нея очи са събрани в изложба- „Ключът е любовта“. Затова фондацията създадена от техните родители, посвещава дейността си на развитието на емоционалната интелигентност у младите хора, както и поставя на фокус пътната безопасност и “формирането на чувство за отговорност на пътя”. И заявяват, че: “…колкото повече време минава от непрежалимата загуба, толкова по-силно вярваме, че тяхната доброта се връща благодарение на изкуството!

Ани и Явор вярваха, че да създаваш изкуство, е равносилно на това да правиш добро за хората. Точно заради това ние – техните близки, решихме да поставим началото на поредица от инициативи за изграждане на галерия на открито в тяхна памет”. 

През 2023 г. 951 водачи със стаж до 2 години са участвали в 918 тежки ПТП, което е 13,13% от общо 6 993 тежки ПТП. Вследствие на настъпилите 918 тежки ПТП с участие на нови водачи са загинали 59 участници в движението, което е 11,24% от общо 525 загинали участници през 2023 г.

Предстои ни дълъг разговор и различен - за това дали у чиновниците на различни нива в България може да има…любов?

Защо има разлика между обикновен гражданин и работещ в някоя административна структура? 

Разговор за двама млади хора, които загинаха убити на пешеходна пътека от…млад шофьор. Който получи “удобна” присъда, защото си призна очевадното - законът му го позволява. 

За един “пръстен” на сигурност, който можем да изградим, за да останат нашите деца живи. 

За силата на хората, когато намерят смисъл в кауза, дори да не ги засяга лично.

Защото в живота всичко е лично.

Най-вече - самият живот!

Кое и как можем да променим заедно?

Пламен Манчоров (съкварталец на загиналите, гражданин, родител), част от “Заедно срещу безумията по пътищата”, участва в поредица от срещи на общинско ниво и с различните звена, свързани с каузата “Пътна безопасност”. 

Оказва се, че е възможно и че имаме средства, за да инвестираме в контрол и превенция.

Но…купуването на една камера и поставянето ѝ на мястото на инцидента, може да отнеме време.

Струва между 20 и 50 000 лева. 

А е важно да не е само една! 

Ставаме и свидетели на съпротива от страна на “компетентните органи”. Извиненията са чисто бюрократични. Камера все още няма. Има планове. Мерки. И планове за мерките.  На фона на бюджет от около 5 милиона и това, че имаме и бюджет, който се формира точно от глобите.

Кое забавя целия пакет от адекватни мерки? Как да създадем плътен “обръч на безопасност”, заради който зачестилите безчинства на пътя да намалеят драстично? 

Група родители са се обединили около каузата “безопасност” и отделят активно от времето си, полагат усилия, за да ни има.  Обещали са пред себе си и пред родителите на загиналите деца, че няма да се откажат и ще продължат да отделят от личното си време, за да проследят, разберат и настояват нещата да се случат така, че да няма повече жертви на пътя.

Дължим им благодарност. 

Какво постигнаха до момента родителите на живите и на загиналите деца? Гледайте последния епизод на подкаста “Тройка по никое време”. В него гости са Десислава Малчева (майката на Ани) и Пламен Манчоров от Инициативен комитет “Заедно срещу безумията по пътищата”.

Детайлен разказ за протестите, болката, отделните сблъсъци с действащата ни система и “хората” в нея. Разказ за това, че гражданско общество у нас има.

Само да не се отказваме.

За да ни има и нас. 

С цялото ни уважение и благодарност към родителите на деца, загинали по пътищата на България!❤️

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини