България вече е официална част от европейския независим музикален бизнес 13 септември, 2023

АНМИП, Асоциацията на независимите музикални издатели и продуценти в България, се присъедини към IMPALA - една от най-значимите музикални организации в света. АНМИП участва в общото събрание на IMPALA и срещата на борда миналата седмица във Виена на конференцията WAVES. Членовете на IMPALA приветстваха АНМИП и обсъдиха бъдещите приоритети за двете организации.

АНМИП беше основана по-рано тази година. Асоциацията се състои от 12 членове, сред които пазарните лидери Monte Music, Ara Music, Diapason Records, Facing The Sun, Flat Line Collective, ADAMAND, MUZE и др. Първата стъпка на асоциацията бе именно да се свърже със сродни организации в цяла Европа чрез присъединяването си към IMPALA. Председателят на сдружението - Рут Колева - вече работи в тясно сътрудничество със своите европейски партньори по целия континент. Някои от членовете на IMPALA, Kees Van Weijen (STOMP, NL) и Dario Draštata (RUNDA, ex-YU) също са членове на консултативния съвет на АНМИП. Чрез европейската асоциация пък българската организация става и член на световната независима мрежа WIN.

(От ляво надясно: Francesca Trainini (PMI, IT), Kees van Weijen (STOMP, NL), Ruth Koleva (ANMIP, BG), Helen Smith (IMPALA, BE), and Dario Draštata (RUNDA, Balkans))
(От ляво надясно: Francesca Trainini (PMI, IT), Kees van Weijen (STOMP, NL), Ruth Koleva (ANMIP, BG), Helen Smith (IMPALA, BE), and Dario Draštata (RUNDA, Balkans))

Целите на АНМИП са да:

- Осигури достъп за всички до официалната airplay класация, както и да предостави прозрачни и изчерпателни данни за популярността и разпространението на музикални записи в различни медийни платформи.

- Изгради капацитет за сектора, за да предостави на музикалните професионалисти уменията, знанията и ресурсите, необходими за успешно навигиране в динамичния пейзаж на музикалната индустрия.

- Осигури честна игра и равнопоставеност за българските артисти на световната музикална сцена.

- Подкрепи инициативи за експорт на музика.

- Подобри прилагането на авторските права, което включва застъпничество за ефективни механизми за борба с пиратството, защита на интелектуалната собственост и гарантиране, че продуцентите и създателите на музика получават полагащото им се обезщетение.

- Насърчи културния обмен.

Kees Van Weijen, главен изпълнителен директор на STOMP, член на Изпълнителния борд на IMPALA, коментира:

„Сърцевината на работата на IMPALA винаги е била да изравнява условията за независими лица в цяла Европа, което включва и активна роля в укрепването и свързването на нашите членове в Централна и Източна Европа. Развълнувани сме да видим отбелязания растеж в региона, както и от предстоящия период, като АНМИП е един добре дошъл член в нашата паневропейска общност.“

Рут Колева, директор на управителния съвет на АНМИП, продължи:

„Да станеш част от европейска мрежа от независими музикални компании е огромна възможност за АНМИП България. Това позволява на нашите членове да обменят знания и опит с други компании, насърчавайки среда на сътрудничество и растеж. Нашите основни цели за близкото бъдеще включват укрепване на независимата музикална общност в България, разширяване на нашата асоциация, както и създаване на връзки в цяла Европа, за да развием жизнена и взаимосвързана музикална екосистема, която да е от полза както за нашите членове, така и за партньорите на нашата асоциация.“

Helen Smith, изпълнителен председател на IMPALA, заключи:

„Нашите членове са щастливи да приветстват АНМИП с участието на Рут Колева в нашия изпълнителен съвет. Развитието на пазара на Централна и Източна Европа е един от приоритетите на IMPALA. Миналата седмица на общото събрание на IMPALA нашите членове назначиха Dario Draštata, главен изпълнителен директор на Dallas Records (Хърватия) и основател на RUNDA, за председател на IMPALA за следващите две години. Това ще ни позволи да поставим ясен фокус върху балканския регион и да разгледаме допълнително проблемите, които имат значение за нашите членове в него, от работата на обществото за колективно управление до дигиталното и авторското право.“

Миналата седмица представители на АНМИП се присъединиха към срещата на работната група на IMPALA във Виена за развитието на мрежата в Централна и Източна Европа, където членове от региона обсъдиха конкретни теми и приоритети за предстоящия период.

Членовете-основатели на АНМИП са:

Ara Music
Diapason Records
Facing The Sun
Flat Line Collecitve
HMSU / Broken Balkanz Records
L 2 Music
Monte Music
OSTAVA LTD
ADAMAND
Metaart Foundation
Ape Tunes
MUZE

АНМИП приветства и нови членове, можете да научите повече тук.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини

Вижте защо Гуинет Поутроул реши да се завърне към киното преди 44 часа

139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия преди 44 часа

Хоакин Финикс, Лейди Гага и режисьорът Тод Филипс са във Венеция за "Жокера: Лудост за двама" преди 2 дни

Кейти Пери нарече бившите мъже в живота си „нарцисисти“ преди 2 дни

The Weeknd е готов с последната глава от своята музикална трилогия преди 2 дни

Кампанията “Не сте сами” се завръща в училищата след активно лято преди 3 дни

Брайън Мей разкри, че миналата седмица е претърпял инсулт преди 3 дни

Тим Бъртън беше удостоен със звезда на алеята на славата преди 3 дни

Адел разкри защо феновете няма да я виждат „невероятно дълго време“ преди 3 дни

“Tриумф” с Мария Бакалова е българското предложение за Оскар преди 4 дни

Дългоочакваното сътрудничество на LL COOL J с Eminem е факт преди 4 дни

Lady Gaga изгледа с одобрение старо видео, в което Сабрина Карпентър пее нейна песен преди 4 дни