Олимпиадата започва! Чакаме дует на Celine Dion и Lady Gaga! 26 юли, 2024

Церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж се очаква да бъде историческо събитие по много причини. Една от тях - предполагаемо дуетно изпълнение на две изключителни жени и певици - Celine Dion и Lady Gaga. 

От началото на седмицата светът беше завладян от слухове, след като двете звезди пристигнаха в Париж и дори отседнаха в един и същи хотел. Първо се говореше, че Gaga ще пее на откриването. После - че канадската суперзвезда ще се завърне триумфално на сцената за първи път именно на церемонията за откриването на Игрите, след като през декември 2022 г. съобщи, че страда от Синдрома на скования човек. 

В крайна сметка се оказа, че двете гласовити певици ще направят дует. Или поне така се твърди в повечето медии, след като френски журналист писа за това като за потвърдена информация в X/Twitter, а с подобно съобщение излезе и сайтът TMZ. 

Твърди се, че Dion и Gaga ще изпълнят една от най-обичаните класики на френската музика - “La Vie en Rose” на прочутата френска певица Édith Piaf.

Според слуховете в откриването може да участват също Ariana Grande, Dua Lipa и френско-малийската певица Aya Nakamura. 

„La Vie en Rose“, което се превежда като „Живот в розово“, e написана през 1945 г. и издадена като сингъл през 1947 г. Песента печели международно признание в САЩ и по света, а кавър версии са изпълнявани от много музикални звезди, включително Andrea Bocelli, Audrey Hepburn, Bing Crosby, Carla Bruni, Dean Martin и Diana Krall.

Самата Lady Gaga също има опит с френската балада. Тя изпя „La Vie en Rose“ във филма от 2018 г. "Роди се звезда". Успехът на лентата ѝ донесе исторически успех, превръщайки я в първата жена, спечелила "Оскар", "Грами", БАФТА и "Златен глобус" в една година. 

Celine Dion за последно пя на сцена в Ню Йорк през 2020 г. След това тя имаше планирано световно турне, но след многократни отлагания накрая го отмени окончателно преди през декември 2022 г. да съобщи за тежката си диагноза, която засяга включително гласните ѝ струни и способността ѝ да пее.  

Звездата разкри пред света как живее с болестта и как се бори с нея в излезлия на 25 юни документален филм за кариерата ѝ "I Am: Celine Dion". В една изключително емоционална сцена тя се опитва да пее, но получава продължителен пристъп. Малко по-късно е показана как изпява “Who I Am” на Wyn Starks. През последните часове сайтът Deadline съобщи, че "I Am: Celine Dion" се е превърнал в най-гледаната документална продукция на стрийминг платформата, която го разпространява. След премиерата му, музикалният каталог на Dion е отбелязал увеличение на стриймванията с 33%. 

Celine Dion не за първи път ще пее на откриването на Олимпийски игри. През 1996 г. тя изпълни "The Power Of The Dream" на церемонията в Атланта, песен, написана специално за събитието. 

В четвъртък беше представена и песента на тазгодишните Игри. “Hello World” е написана от Ryan Tedder с помощта на Anderson.Paak, който пък изпълнява парчето заедно с Gwen Stefani.

XXXIII Летни олимпийски игри в Париж ще бъдат официално открити с уникална по рода си церемония тази вечер. За първи път в историята откриването няма да се проведе на стадион. Вместо това домакините за избрали традиционния парад на атлетите да се проведе по река Сена.

Очаква се около 7000 спортисти да преминат 6-километровия маршрут по реката на борда на 94 лодки. Прогнозите са, че между 300 000 и половин милион души ще гледат на живо церемонията край Сена. Освен това, парижката река ще бъде домакин на част от плувните състезания, като за целта организаторите положиха големи усилия в последните години, за да я изчистят до нива, годни за плуване.

Избраният маршрут започва при моста Аустерлиц и завършва край Айфеловата кула, където ще бъде запален олимпийският огън. Церемонията ще започне в 20:30 часа българско време и ще завърши малко след полунощ.

Българската делегация включва 45 спортисти в 16 различни спорта. Знаменосци на България ще бъдат боксьорката Станимира Петрова и плувецът Любомир Епитропов. По традиция най-големите надежди на България за медали идват от художествената гимнастика, щангите, борбата и бокса.

Много от детайлите по церемонията се пазят в тайна, включително и кой ще запали олимпийския огън, като един от фаворитите е френската футболна легенда Зинедин Зидан.

На церемонията ще присъстват около 120 високопоставени представители на страни от целия свят. 

Париж предприе безпрецедентни мерки за сигурност заради откриващата церемония, като общо 45 000 полицаи ще осигуряват реда, включително от Великобритания, Испания и Катар. Вече повече от седмица центърът на града е напълно блокиран и преминаването е възможно единствено със специална акредитация под формата на QR код. Забранено е и преминаването на автомобили. Със специален статут на охрана са делегациите на Израел и Украйна.

В Париж ще участват 10 714 спортисти от 206 олимпийски комитета, като за първи път тяхната бройка е поравно разделена между мъже и жени. Те ще се борят за общо 329 комплекта медали в 32 спорта. Във френската столица дебют на олимпиада ще направи брейкденсингът. Освен в Париж, състезания ще се проведат в още 16 града, както и на остров Таити в Тихия океан, където ще бъдат битките в сърфинга.

Закриващата церемония на Олимпиадата ще се проведе на "Стад дьо Франс" в Париж на 11 август, когато ще бъде предадена щафетата към домакина на следващите Игри - Лос Анджелис 2028.

Радио Витоша - Следвай музиката!

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини

Вижте защо Гуинет Поутроул реши да се завърне към киното преди 46 часа

139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия преди 46 часа

Хоакин Финикс, Лейди Гага и режисьорът Тод Филипс са във Венеция за "Жокера: Лудост за двама" преди 2 дни

Кейти Пери нарече бившите мъже в живота си „нарцисисти“ преди 2 дни

The Weeknd е готов с последната глава от своята музикална трилогия преди 2 дни

Кампанията “Не сте сами” се завръща в училищата след активно лято преди 3 дни

Брайън Мей разкри, че миналата седмица е претърпял инсулт преди 3 дни

Тим Бъртън беше удостоен със звезда на алеята на славата преди 3 дни

Адел разкри защо феновете няма да я виждат „невероятно дълго време“ преди 3 дни

“Tриумф” с Мария Бакалова е българското предложение за Оскар преди 4 дни

Дългоочакваното сътрудничество на LL COOL J с Eminem е факт преди 4 дни

Lady Gaga изгледа с одобрение старо видео, в което Сабрина Карпентър пее нейна песен преди 4 дни