Радио Витоша

webcam

Новини

По високи наказания за безразсъдните шофьори

По високи наказания за безразсъдните шофьори

Дата: 13.10.2015 Вече са внесени проектопромените в Наказателния кодекс, които предвиждат отнемане на шофьорска книжка при причиняване на смърт на пътя
Image

Вече са внесени проектопромените в Наказателния кодекс, които предвиждат отнемане на шофьорска книжка при причиняване на смърт на пътя. От мнозинството искат до 3 години затвор за непристойно поведение на пътя, а при особен цинизъм и съпротива срещу органите на МВР – до 5 години затвор. Това става ясно от репортаж на БНТ по темата. Според промените непълнолетните също ще носят отговорност за причиняване на смърт.

Около 400 стационарни камери с вградени радари са необходими, за да има ефективен контрол.  В момента такива, които засичат скоростта са 20, а мобилните – 150. Още преди 7 години френски експерти са пресметнали колко камери са ни нужни , за да се ограничи до минимум шофирането с превишена скорост, обясни пред БНТ експертът по пътна безопасност Алекси Стратиев. За разлика от камерите на КАТ, системата за видеонаблюдение на Агенция “Пътища” по основните шосета и в населените места не разполага с радари. Нейната цел е само да отчита натовареността на трафика.

Над 300 са камерите, които следят преминаващите моторни превозни средства. За тях са похарчени близо 10 млн. лв. по европроекти. 

Коментари

Повече нощни хитове
00:00 - 06:00