Прекаляваме с употребата на антибиотици 18 ноември, 2020

Неправомерно и прекомерно се употребяват антибиотици, единодушно изразиха мнението си представителят на Световната здравна организация в България Скендер Сила, главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова и др.

Да не се купуват антибиотици или други лекарства от нерегламентирани сайтове или от хора в социалните мрежи, призоваха експертите, посочвайки липсата на информация за истинността на медикамента, за начина на съхранение и др.

Основен проблем в болниците е лечението с най-евтините антибиотици, каза Кунчев и подчерта, че това би довело да поява на резистентност сред пациентите. Не отричаме употребата им, те имат своето място, но не може да се лекува само с тях, каза още той. По думите му ползването им от болниците е поради икономически причини.

Антибиотиците да се пият само по лекарско предписание, да се ползва точното количество и да се спазва срок на лечение, посочени от лекаря, подчерта още Кунчев.

До 24 ноември се отбелязва Световната седмица, посветена на осведомеността за антимикробна резистентност. Неправилната употреба на антимикробни лекарства е основният фактор за развитие на устойчиви на медикаменти патогенни организми, каза още Скендер Сила.

По данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията ежегодно в ЕС възникват над 4 милиона случая на инфекции в здравните заведения, дължащи се на антимикробна резистентност.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини